Etusivu » Koti » Luovaa leivontaa lapsen kanssa
Ruoka ja juoma

Luovaa leivontaa lapsen kanssa

leivonta
leivonta
Kuva: Getty Images

Kun perusasiat ovat tiedossa, leivonta on parhaimmillaan luovaa toimintaa. Vanhan sanonnan mukaan ruoanlaitto on taidetta, mutta leivonta tiedettä. Sanonta viittaa siihen tosiasiaan, että ainesten mittasuhteet ovat leivonnassa paljon tärkeämmät kuin ruoanlaitossa: esimerkiksi liian suuri määrä jauhoja tekee parhaastakin kakusta kovan ja hiivataikinan oikean sitkon oppii tuntemaan vain leipomalla.

Mutta kun perusasiat ovat hanskassa, leivonta antaa loputtomat mahdollisuudet luovuuteen. Niinpä se on mitä parhainta ajankulua lasten tai lastenlasten kanssa. Lapsilta luovat ideat pulppuavat kuin itsestään, ja myös lehdet ovat täynnä houkuttelevia leivontaideoita.

Näin joulun alla luovuutta voi herätellä vaikkapa piparkakkutalkoilla.

Näin joulun alla luovuutta voi herätellä vaikkapa piparkakkutalkoilla, joissa perinteiset muotit korvataan omilla ideoilla. Piparkakunhan ei aina tarvitse olla tähden, sydämen, ukon tai akan muotoinen. Leipoja voi tehdä niitä vaikkapa rakkaan lemmikkieläimen tai minkä tahansa yksinkertaisen muodon mukaisiksi. Piparkakut voi leikata kaulitusta taikinasta veitsellä esimerkiksi itse tehdyn leivinpaperimuotin tai voipaperin avulla. Kovin ohuita osia on syytä välttää, sillä ne palavat helposti uunissa.

Piparkakkutalot antavat myös paljon mahdollisuuksia etenkin isompien lasten kanssa puuhailtaessa. Kotitalo, majakka, noita-akan metsämökki – vain mielikuvitus on rajana. Osien yhdistämisessä tarvittava kuuma sokeri sekä sokerivesikuorrutus vaativat vanhemman läsnäoloa, sillä sulatettu sokeri on hyvin kuumaa.

Vinkki! Kokeile piparkakkutaikinan kaulimista leivin- tai voipaperin välissä.

Leppoisia leivontahetkiä!

Piparkakun makuinen joulukakku

  • 150 g voita tai margariinia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 pussi (18 g) piparkakkumaustetta
  • 2 tl leivinjauhetta

Kuorrute:

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:

  • kanelitanko ja
  • kanelia
  1. Vaahdota hieman pehmeä voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vatkaa taikina tasaiseksi.
  3. Voitele ja jauhota kahvikakkuvuoka.
  4. Laita taikina paistovuokaan ja kypsennä 150-175 -asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos taikina ei tartu tikkuun, on kakku kypsä.
  5. Kumoa ja jäähdytä.
  6. Valmista kuorrute.
  7. Vatkaa mascarponejuuston joukkoon tomusokeria ja vaniljasokeria.
  8. Levitä kuorrute lusikalla huolimattomasti kakun pinnalle.
  9. Koristele kanelitangolla ja ripottele pinnalle hieman kanelia jauheena.

Vinkki! Vie kakku lahjaksi ja kääri se leivinpaperiin. Sido kiinni koristeellisella nauhalla.

Kaisa Mäntyranta, [email protected]

Next article