Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Elina Leskinen: Kohtuullisuutta, kiitollisuutta ja itsekehuja vuodelle 2019
Hyvinvointi

Elina Leskinen: Kohtuullisuutta, kiitollisuutta ja itsekehuja vuodelle 2019

Elina Leskinen
Elina Leskinen
Kuva: Taavi Kuorikoski

Tammikuu on tehty toinen toistaan tehokkaammista dieeteistä, kuntokuureista ja elämäntapaohjeista. Nopeita tuloksia lupaavat täysremontit tempaavat massat mukaansa, mutta monen innostus tyssää, kun ihmeitä ei tapahdukaan.

Muutama viikko sitten vannotut lupaukset jäävät lunastamatta ja omanarvontunto kokee kolauksen. Jospa tänä vuonna lupaisimmekin ottaa tästä opiksemme?

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen olento ja voi hyvin, kun paletti on balanssissa. Jos keskittyy liikaa yhteen, ei jää aikaa toiseen. Tai jos suorittaa täysillä joka osa-alueella, pyrkimys hyvinvointiin muuttuu helposti pahoinvoinniksi.

– Nyky-yhteiskunnassa moni omaksuu ulkoapäin käsityksen, että pitää liikkua kuin urheilija, syödä vain terveysruokaa, olla sosiaalinen ja aikaansaava, kaunis ja rohkea. Jos koko ajan vain pitää, nautinto häviää ja elämä on yhtä suorittamista. Olisikin tärkeää päästää koko pitäisi-termistä irti, tutustua itseensä ja toimia omista tarpeista käsin. Kokeilla ja tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Jokainen on yksilö, eikä hyvinvointiin ole mitään yhtä muottia, hyvinvointibloggaaja ja personal trainer Elina Leskinen juttelee.

Syömishäiriöistä toipunut Leskinen tietää, mistä puhuu. Nykyisin nainen luottaa 80/20-malliin.

– Kun suurimman osan ajasta elää terveellisesti, voi yksi viidennes olla mitä vaan. Pulla silloin tällöin ei tee kenestäkään lihavaa ja suklaapatukasta on tarpeetonta ottaa morkkista. Liikkumisenkin tapoja on niin monia, ettei hampaat irvessä väkipakolla kannata juosta tai jumpata. Jokaiselle löytyy kyllä se oma mieluisa laji, kun on avoin etsimään.

Jos elintavat kaipaavat päivitystä, Leskinen kannustaa pohtimaan niiden toteutustapaa ja ajureita.

– Työssäni personal trainerina kohtaan usein asiakkaita, jotka pyrkivät muutokseen itseinhosta käsin. Kuntosalille tullaan väkisin, koska vihataan omaa peilikuvaa. Vertailu ja itsensä ruoskiminen saavat ihmisen voimaan pahoin, vaikka miten paljon liikkuisi ja miettisi mitä suuhunsa pistää, nainen puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Lempeys ja armollisuus kantavat suorittamista pidemmälle.

– Kun tekee asioita, jotka saavat oman sydämen nauramaan, myös sielu saa ruokaa ja hehkuu hyvinvointina ulospäin. Omakehu tuoksuu ja itsekriittisyys löyhkää, Leskinen virnistää.

Elinan viisi armollista lupausta vuodelle 2019

 1. Olen läsnä

  Tuijotan vähemmän puhelimen näyttöä ja annan aikaa itselleni ja kasvokkain kohtaamisille.

 2. Ajattelen ja puhun kauniisti itselleni ja muille

  Ei tarvitse olla täydellinen, epäonnistuminen on sallittua ja inhimillistä. Pieninkin negatiivinen ajatus satuttaa eniten vain ihmistä itseään. Armollisuus ja kiitollisuus muuttavat kaiken.

 3. En määrittele itseäni suoritusten perusteella

  Itsensä ruoskimisesta ei jaeta kunniapalkintoja.

 4. Happinaamari ensin itselle

  Tunnen ja noudatan rajojani. Kun oma tontti on kunnossa, voin olla hyvä myös muille.

 5. Luovun kieltolistoista

  Sallin myös nautinnot hyvällä omallatunnolla.


Next article