Etusivu » Mökillä » TV:stä tutut Niina Ahonen ja Helga Andersson: ”Mökkikausi lähenee”
Inspiraatio

TV:stä tutut Niina Ahonen ja Helga Andersson: ”Mökkikausi lähenee”

mökkikauden avajaiset
mökkikauden avajaiset
Mökkikausi lähenee ja pian suomalaiset suuntaavat kesäasunnoilleen. Kuvat: Samuli Miettinen @ Villa Korhola, sekä Pihakorento ja Stailia

Mökkikauden avajaiset ovat käsillä. Jokavuotinen rituaali on aina yhtä ihana: mökille viedään kuorma kylmältä suojassa olleita tekstiilejä ja tehdään kevätsiivoukset. Kesä on tulossa.

– Mökillä ollaan rennommin ja sisustus tukee samaa ajatusta. Monelta loma-asunnolta löytyy keräilyerä kotoa hylättyjä huonekaluja, vaikka muuten varustelutason halutaankin olevan mahdollisimman lähellä kotioloja. Ehkäpä mökiltäkin voisi karsia jotain pois, sisustussuunnittelija Niina Ahonen ehdottaa.

Ahtaissa tiloissa muunneltavat huonekalut ovat käteviä. Arkena ne jättävät tilaa vapaaksi ja vieraiden tullessa niillä saa tarvittavaa lisämukavuutta.

– Suosittelen klaffipöytiä ja jatkettavia ruokapöytiä, joilla saa lisää pöytätilaa helposti. Myös laverimaiset vuodesohvat ja rahit, joista saa vuoteita ovat hyviä, Ahonen jatkaa.

Luonnon materiaalit ja värit jatkavat trendien kärjessä

Meriteema, luonnon värit ja rouheammat tekstiilit, kuten pellava, ovat edelleen suosittuja. Ja rottinki, joka on ollut muodissa jo pari vuotta, on yhä nousussa.

– Nuorempi, muotia tarkasti seuraava polvi hakee vinteiltä vanhoja ryijyjä ja kukkatelineitä taas esiin. On hauska seurata, miten muodissa asiat kiertävät sykleissä, Ahonen kertoo.

Ulkokalusteisiin kannattaa panostaa

– Sisäosaa halutaan laajentaa ulospäin ja mukavuus puolestaan kannustaa olemaan ulkona. Terasseilla näkee paljon sisätiloista tuttuja isoja sohvia ja kulmasohvia. Nykyisistä teknisistä kankaista ei mene vesi läpi ja ne kuivuvat nopeasti, Ahonen kuvailee.

Kalusteiden valinnassa kannattaa aina ottaa huomioon olosuhteet ja sään nopeat muutokset. Jos nimittäin joudut kantamaan kalusteita suojaan, niiden suuri koko ja paino voivat tehdä roudaamisesta työlästä.

– Helppohoitoisuuskin on tärkeää. Jos päivittäin täytyy asetella 20 tyynyä paikoilleen, käy se raskaaksi. Huppu sohvan päälle vaikkapa markiisikankaasta on hyvä ratkaisu, Ahonen vinkkaa.

Jokainen mökkitontti on uniikki

– Ero omakotitalojen ja mökkien pihojen välillä ei ole enää niin suuri kuin aiemmin, Helga Andersson kertoo. Kuva: Samuli Miettinen @ Villa Korhola

Kaikessa suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon, millainen tontti on kokonaisuutena ja mitä siellä haluaa tehdä. Onko mökki rentoutumista varten vai toivotko sinne leikkipaikan ja hyötypuutarhan? Kannattaa luoda selkeitä kokonaisuuksia, jotka rauhoittavat pihan ilmettä.

Istutukset on hyvä yhdistää oleskelualueisiin, koska pitkin pihaa ripoteltuina ne ovat työläitä hoitaa.

– Ero omakotitalojen ja mökkien pihojen välillä ei ole enää niin suuri kuin aiemmin. Ihmisillä on paljon all-in mökkejä, joissa on kaikki herkut ilmalämpöpumpuista kodinkoneisiin ja kesäkeittiöstä paljuun, hortonomi ja maisemasuunnittelija Helga Andersson avaa.

Silti mökkeihin ei panosteta yhtä paljon kuin kotiin ja siksi rakennetaan maanpinnasta ylöspäin. Multatilaa saa lisättyä korottamalla maata esimerkiksi kaivonrenkailla ja istutuslaatikoilla.

– Terassit voi perustaa kierrepaaluilla ja luonnonkivistä voi tehdä portaat tai yrttitarhan reunat. Istutukset on hyvä yhdistää oleskelualueisiin, koska pitkin pihaa ripoteltuina ne ovat työläitä hoitaa, Andersson sanoo.

Valaistus ja autojen pysäköinti unohtuvat usein

Mökkipihassa on oikeasti pimeää ja valoa tarvitaan myös, jos hämärässä hakee halkoja tai vaikka tyhjentää kompostikäymälää. Aurinkokennolampuilla, ladattavilla lyhdyillä ja kiinteillä pollareilla saa poluille turvallisuutta.

– Monesti auto jätetään kauas mökistä tai sitä ei haluta pihaan. Mutta entä jos autoja on useampi? Uudella tontilla autojen sijoittelu kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Jos mökillä on pääosin kesäaikaan, pensasaita sopii näköesteeksi paremmin kuin aidat, Andersson pohtii.

Millaisia kasveja kannattaisi valita?

Pihan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon millainen tontti on ja kuinka paljon pihan eteen on valmis tekemään töitä. Kuvat: Samuli Miettinen @ Villa Korhola

Tonttiaan kannattaa katsoa avoimin silmin. Metsätontille, pellon reunaan ja rannikolle istuvat luonnostaan erilaiset kasvit ja ratkaisut.

Tuuli taas on usein ratkaiseva tekijä kasvien menestymiseen: harva kasvi viihtyy kovassa tuulessa esimerkiksi saaristossa. Lasituksilla ja säleiköillä saa suojaa ja viihtyisyyttä tuulen tuivertaessakin.

– Kyse on kokonaisuudesta ja tasapainosta. Liian rakennetusta katoaa herkästi luonnon oma tunnelma. Toisaalta esimerkiksi metsänpohja ei sovi joka paikkaan, vaikka se onkin suosittua. Metsänpohja tarvitsee luontaiset olosuhteet eli happaman maan, kuusia ja mäntyjä. Jos on liian valoisaa, se heinittyy, Andersson muistuttaa.

Nurmikko puolestaan vaatii säännöllistä leikkaamista eikä mökkivierailua ole mukava aloittaa sillä. Punkkien takia nurmikon pitäisi olla aina lyhyt ja moni luottaakin tontillaan robottileikkuriin.

– Jos omalla tontilla ei ole hiekkarantaa, hiekasta voi tehdä esimerkiksi oleskelualueen pohjan. Samalla hiekka toimii turva-alueena tulisijalle. Toinen monelle pihalle sopiva elementti on maksaruohomatto. Jos uuden mökkisi katot ovat eri tasoissa, maksaruohomatosta saa näyttäviä viherkattoja, Andersson ehdottaa hymyillen.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Milla Alftan neuvoo: ”Kesämökin sisustuksessa panostetaan kodikkuuteen”

Next article