Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Saunominen vähentää stressiä ja treenaa sydäntä
Sauna

Saunominen vähentää stressiä ja treenaa sydäntä

saunominen
saunominen
Saunomisella on useita terveysvaikutuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet saunomisen korreloivan esimerkiksi vähäisempien flunssan oireiden kanssa. Kuvat: Unsplash ja Pexels

Saunominen on yksi osa terveellistä elämäntapaa. Säännöllinen löylyissä viihtyminen virkistää ja rentouttaa sekä kehoa että mieltä.

Pökköä pesään ja vettä kiukaalle! Jokainen joskus löylyssä viihtynyt tietää, että saunan lämmössä kehon lämpö nousee ja ihorauhaset alkavat erittää hikeä. Samalla myös syke nousee ja verisuonet laajenevat. Suomalaisille tutulla saunomisella on kardiologi Jari Laukkasen mukaan useita terveysvaikutuksia.

– Saunominen voi liittyä moniin terveyshyötyihin, joihin kuuluu verisuonitautien, kuten korkean verenpaineen, sydän- ja verisuonitautien, sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen, riskin pieneneminen.

Saunominen on yksi osa terveellistä elämäntapaa, johon kuuluu riittävä liikunta, monipuolinen ravinto ja lepo.

Laukkanen painottaa, että saunomisen pääasialliset suotuisat vaikutukset liittyvät verenkierron sekä sydämen ja verisuoniston toiminnan muutoksiin.

– Säännöllinen saunominen alentaa pitkällä aikavälillä verenpainetta muun muassa stressin hallinnan kautta sekä valtimoiden joustavuutta parantaen. Saunomisen suotuisa vaikutus verenpaineeseen on siis tärkeä tekijä sydän- ja verisuoniterveyden kannalta.

Saunominen myös sopii miltei jokaiselle. Tavallisesti myös kroonisesti sairaat voivat nauttia saunasta, kunhan sairautta muuten hoidetaan hyvin.

– Joskus saunomiselle esteitä voivat asettaa esimerkiksi vaikea sydämen läppävika eli vaikea aorttaläpän ahtauma, matala verenpaine, akuutti tulehdustila tai jokin muu vakava sairaus, Laukkanen sanoo.

Saunominen tutkitusti osa terveellistä elämäntapaa

Tutkimukset ovat osoittaneet saunomisen korreloivan myös vähäisempien flunssan oireiden kanssa.

– Säännöllisesti saunovilla on usein vähemmän flunssaoireita. Saunojien joukossa myös keuhkoperäisten tulehdussairauksien ja jopa astman oireiden esiintyminen on vähäisempää, Laukkanen jatkaa. 

Saunan jälkeen on usein mukava ja rentoutunut olo. Juuri mielen ja kehon rentoutuminen ja sen myötä myös mielialan koheneminen voivat Laukkasen mukaan olla yksi merkittävimmistä tekijöistä saunomiseen liittyvissä terveysvaikutuksissa.

– Saunominen on yksi osa terveellistä elämäntapaa, johon kuuluu riittävä liikunta, monipuolinen ravinto ja lepo. Sauna onkin erinomainen juuri lenkin jälkeen. Sopiva määrä saunassa käymiseen on 2–4 kertaa viikossa, jotkut kipaisevat löylyyn lähes päivittäin.

Next article