Etusivu » Mökillä » Kukkia, kasviksia ja kunnostuspuuhia – kesäkoti kullan kallis
Kunnostaminen

Kukkia, kasviksia ja kunnostuspuuhia – kesäkoti kullan kallis

kesäkoti
kesäkoti
Parhaimmat muistot kesästä ja mökkeilystä liittyvät usein ihan arkiseen puuhasteluun. Kuvat: Getty Images

Kaija Savolainen

toiminnanjohtaja, Omakotiliitto

Ah, kevät ja kesä, vihreys, vehreys sekä valo! Jo ensimmäisten kevättaivaalle ilmestyvien auringonpilkahdusten myötä monen kasvoille kipuaa hymy.

Lisääntyvä valo ja kaiken energian määrä luonnossa saa ihmisetkin puhkeamaan kukkaan – meistä tulee aktiivisempia ja sosiaalisempia ja matkaamme maalle sekä merille. Suomalaiset ovat varmasti mökkihullua kansaa, olipa kesäpaikka sitten saaristossa, Saimaalla tai sukulaisten luona. Moni myös pitkittää kesäkautta tekemällä etätöitä laiturin nokassa tai riippukeinussa, ja linnunlaulun ääressä työtehtävät sujuvatkin sukkelammin. 

Maukkaita muistoja mökiltä

Parhaimmat muistot kesästä ja mökkeilystä liittyvät usein ihan arkiseen puuhasteluun. Aamukahvihetkeen terassilla, halkojen hakkaamiseen iltalöylyjä varten, kesäkukkien kastelemiseen ja ruoan kokkaamiseen pihakeittiössä. Monella mökillä jopa hieman kilvoitellaan siitä, kuka pääsee keittiövuoroon!

Uusi grilli, uudet potut, lähijärvien kalat ja pihvit maalaistilalta sekä tuoksuvat yrtit ja kasvikset omasta puutarhalaatikosta saavat veden herahtamaan kielelle. Ja on mukava kattaa pöytää vähän useammallekin, tarjota makuja ja muistoja muidenkin matkaan.

Kesä on aikaa, jolloin tahtimme rauhoittuu ja mielemme rentoutuu. On enemmän aikaa katsella ympärille, kuunnella luonnon ääniä sekä tehdä ja tuunata käsillä. Rakennetaan pönttö peipolle, maalataan patiolla puutarhakalusteita, koristellaan huussia sekä huolletaan biokäymälää ja kompostoria.

Huolehdithan puuhastellessasi hyvin myös pesuvesistä sekä käymälän jätteistä ja tarkistat, että jätevesijärjestelmät toimivat hyvin. Opastusta saat puolueettomasta neuvonnasta ympäri Suomea. Muistathan myös hyödyntää kotitalousvähennyksen järjestelmän kunnostustyössä. Pidetään yhdessä huolta lähiympäristöstämme, niin siirtyy Suomenlahtikin puhtaana seuraaville sukupolville.

Loma on erinomaista aikaa pohtia, mikä oma mansikkapaikka voisi olla ja mitä siltä haluaa. Kipinä omasta kesäpaikasta syntyy useimmiten juuri siellä tuttavan leirinuotiolla taikka löylyn lämmössä yhdessä saunoessa. Ammattitaitoiset välittäjät ja verkkosivut auttavat kohteen valinnassa. Parhaimmat palvelut kesäpaikan kunnostukseen löytyvät myös varmasti ihan lähietäisyydeltä.

Oman puutarhalaatikon salaatit ja vihannekset maistuvat kaikkein maukkaimmilta, joten myös isomman kasvimaan ja hyötypuutarhan perustaminen voi olla kiva idea. Puutarhaharrastamisessa uusia tuulia ovat esimerkiksi kaupunkipuutarhat, pihan muuttuminen keittiöksi ja oleskelutilaksi, luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja hyödyntäminen, hulevesi- ja sadepuutarhat sekä hyötykasvien suosion jatkuminen.

Myös nuoremmat sukupolvet ovat yhä kiinnostuneempia puutarhasta – heitä kiehtovat esimerkiksi eksotiikka, keittiöviljely ja syötävät kasvit – chiliä siis kasvattamaan!

Nautitaan lähiluonnosta kestävästi kukin mieltymyksensä mukaan.

Next article