Skip to main content
Etusivu » Koulu » Jukka Hildén – kiusaamisen vastustaja hamaan tappiin 
Inspiraatio

Jukka Hildén – kiusaamisen vastustaja hamaan tappiin 

Kiusaamisen ennaltaehkäisemisessä Hildén korostaa ensisijaisesti ongelman tiedostamista ja keskustelun avaamista: ”Koulujen ja kotien yhteistyö on avainasemassa, ja avoin keskustelu on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.” Kuvat: Johanna Lind

TV-tähden ja Duudsoneista tutun Jukka Hildénin omistautuminen kiusaamisen vastaiseen taisteluun on esimerkki siitä, että taistelu vaatii kaikkien panosta. Yhdessä voimme luoda lapsille ja nuorille turvallisemman ympäristön.

Viime vuosina kujeilustaan ja pähkähulluistakin tempuistaan tunnetuksi tullut Jukka Hildén tekee muiden Duudsoneiden ohella vaikuttavaa ja arvokasta työtä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Nykyinen neljän lapsen isä korostaa, että turvallisuuden tunne kouluissa on keskeinen tekijä oppimistulosten kannalta.

– Turvallisessa ympäristössä lasten itsetunto kehittyy oikealla tavalla ja jokainen voi löytää oman paikkansa. Kiusaamisen varjossa kehitys on usein rajoittunutta ja tummasävyistä.

Kiusaaminen vaikuttaa Hildénin mukaan kokonaisvaltaisesti lasten ja nuorten kehitykseen.

– Suojamuurien jatkuva ylläpitäminen voi johtaa lapsen sosiaalisen minän vääristymiseen ja ahdistukseen, joka vaikuttaa negatiivisesti koko elämään.

Hildén haluaa nostaa vastuuta vanhempien harteille, jotta he valvoisivat esimerkiksi lastensa sosiaalisen median käyttöä. 

– Vanhempien on opetettava lapsilleen vastuullista käyttäytymistä myös verkossa, jossa kiusaaminen saa uusia muotoja. Hyvä ohjenuora on se, että älä kirjoita mitään, mitä et voisi kasvotusten toiselle sanoa.

Omille lapsilleen Hildén on halunnut luoda kodin, jossa ollaan läsnä ja jossa kaikilla on vapaus ilmaista itseään. 

– Se pönkittää itsetuntoa. Välitän lapsilleni viestiä, että myös virheitä sattuu jokaiselle ja ne ovat osa meidän kaikkien kasvua.

Jokaisen tulee puuttua kiusaamiseen

Kiusaamisen ennaltaehkäisemisessä Hildén korostaa ensisijaisesti ongelman tiedostamista ja keskustelun avaamista. Kaikkiin kiusaamistapauksiin tarvitaan aina aikuisten apua.

– Koulujen ja kotien yhteistyö on avainasemassa, ja avoin keskustelu on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan, Hildén sanoo. 

Hildénin mukaan tarkkanäköinen keskustelu voi muuttaa kiusaajan käytöstä, kun tämä tajuaa tekemänsä vahingon laajuuden. Duudsonit ovat koulukeikoillaan tehneet lasten kanssa kiusaamisen vastaisen sopimuksen, jossa jokainen sitoutuu paitsi olemaan itse kiusaamatta myös puuttumaan kiusaamiseen.

– Korostamme aina lapsille, että yhdessä tekeminen ja ystävyys ovat meille maailman tärkeimmät arvot, ja kiusaaminen on näiden arvojen vastaista. Ilman näitä arvoja ei olisi Duudsoneitakaan. 

Next article