Skip to main content
Etusivu » Koti ja sisustus » Sisustusarkkitehti Marko Paananen: Johda itse omia trendejäsi
Sisustaminen

Sisustusarkkitehti Marko Paananen: Johda itse omia trendejäsi

sisustus
sisustus
Kuva: Pexels

Sisustamisessa ei kannata lähteä sesongin mukaan vaihtamaan kaikkea, televisiostakin tuttu sisustusarkkitehti Marko Paananen toteaa. Mutta miten tuoda syksyn tuntua kotiin?

− Syksy on sellaista muhevoittamista, vaikkapa paksun torkkupeiton muodossa. Vaikka kesä on heleä ja haaleampi, periaatteessa kaikki värit sopivat niin kesään kuin talveenkin. Syksyä luovat kotiin pienet jutut kuten ruoka tai kukat. Yksikin asia, kuten vaikkapa kanerva, riittää tuomaan tunnelmaa sisälle – eihän joulukoristeitakaan laiteta joka tasolle.

Paanasen mielestä sisustamisessa ei ylipäätänsä kannata juosta trendien perässä, vaan johtaa itse omia trendejä. Lehdistä ja kirjoista voi katsoa tukea omalle sisustustyylille tai löytää jotain mitä voi pienellä vaivalla napata omaan kotiin.

− Antaa trendien olla apureita, ei määräilijöitä. Sisustamisen ei tarvitse olla niin kauhean vakavaa, se saa olla kepeääkin: istu alas, ota lasi viiniä ja selaile lehtiä. Erilaisista sisustustyyleistä voi nauttia yhtä lailla; suvun mökki saa olla ihan erilainen kuin oma koti.

Perusperiaatteena kannattaa ostaa laatua pidemmäksi ajaksi. Vaihtelevuutta kotiin saa edullisestikin, kun ottaa esille jonkin tietyn huonekalun tai esineen ja antaa sille tilaa. Siivoaminenkin on tärkeää, jotta koti ja sen sisustus pääsevät oikeuksiinsa, Paananen toteaa.

Sisustaminen on psykologiaa ja tunnelman analysoimista

Marko on ollut alalla jo yli 20 vuotta ja nähnyt jos jonkinmoista kotia. Vaikka jokainen asiakas ja hänen tarpeensa on erilainen, on kuitenkin muutamia teemoja, jotka toistuvat, kun sisustussuunnittelijaan otetaan yhteyttä.   

− Suurin yksittäinen ongelma on kokonaisuuden hallinta, vaikka se kokonaisuus olisi pienikin. Moni tietää aika tarkkaan mitä haluaa, mutta silti voi tulla tunne, ettei homma pysy kasassa ja sisustamiseen käytetyt rahat valuvat hukkaan. Toinen seikka on kodin valaistus. Yllättävän moni kokee sen kovin vaikeana asiana.

Hän kertoo tekevänsä mielellään yksityisasiakkaille suuriakin kokonaisuuksia, mutta nauttii yhtä lailla yhden pienen tilan tai sisustusongelman ratkaisemisesta.

Sisustamisen ei tarvitse olla niin kauhean vakavaa, se saa olla kepeääkin.

− Olen huomannut vuosien varrella, että sisustaminen on aika lailla psykologiaa ja tunnelman luomista, mikä on todella kiinnostavaa. Eräs asiakas näytti minulle kuvan aamiaismurokupista, ja toivoi sellaisen tunnelman rantataloon. Projekti onnistui täydellisesti. Meihin vaikuttaa vahvasti se, mitä olemme nähneet ja kokeneet. Kun näen kodin, tiedän suunnilleen missä sen omistajat matkustelevat, millaisista kirjoista tai elokuvista he tykkäävät.  

Lue myös: Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Mistä haet inspiraatiota työhösi?

− Matkustelen ja luen paljon. Tykkään tutkia ja analysoida erilaisia tiloja ja niiden tunnelmia, ja pohtia miten ne on saavutettu. Joskus tunnelmaa ei voi luoda aivan samanlaisena, sillä esimerkiksi auringonvalo on erilaista eri maissa.

Eräs sydämenasia, josta hän jaksaa puhua, on rohkeus.

− Kun haluat luoda tietyn tunnelman sisustuksella, tee se rohkeasti, niin että tuntuu!

Next article