Moni mökkiläinen tervehtii uudistunutta rakentamislakia ilolla. Vuoden 2025 alussa voimaan tulleen lain myötä alle 30m2 piharakennuksen tai 50m2 katoksen voi rakentaa ilman rakentamislupaa.
– Vaikka rakennus itsessään lakisääteisesti voi olla lupavapaa, on kuitenkin tärkeää etukäteen selvittää rakentamiseen vaikuttavat määräykset. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Kuntatasolla rakentamista säätelevät kaavamääräykset ja rakennusjärjestys, joiden noudattaminen on tontin omistajan vastuulla.
– Lupavapaakin rakennus lasketaan tontin kokonaisrakennusoikeuteen. Myös esimerkiksi rantakaava-, paloturvallisuus-, ja mahdolliset jätevesi- tai maisemamääräykset pitää huomioida.
Silander toteaa, että itse rakennuksen luvanvaraisuudessa on yksinkertainen nyrkkisääntö: ”hella tekee asunnon”.
– Rakennukseen voi siis tulla esimerkiksi sähköt ja juokseva vesi, mutta mikäli sieltä löytyy myös kiinteä hella, on kyseessä asuinrakennus, joka vaatii rakennuslupaa.
Vapaa-ajan rakennusten kunnossapito tärkeää
Silanderin mukaan mökkeily on suomalaisuuden ydintä ja mökit siirtyvät sukupolvelta toiselle.
– Saaristoasiain neuvottelukunnan julkaisemasta Mökkibarometrista käy ilmi, että mökkien yhteisomistajuus esimerkiksi perikunnan kesken on lisääntynyt aiemmasta. Purkamistrendejä ei ole nähtävissä, eikä mökkejä vapaudu markkinoille mitenkään erityisen paljoa.
Silander toteaa Mökkibarometriin perustuen, että mökkien kunnostamisesta ja ylläpidosta on tingitty, todennäköisesti kustannussyistä. Esimerkiksi peruslämpöä ei pidetä päällä, vaikka se olisi mahdollista. Toisaalta ilmalämpöpumppuja ja aurinkopaneeleja on asennettu aiempaa enemmän.
– Onkin hyvä pohtia miten omaa vapaa-ajan asuntoa voisi ylläpitää niin, että sen käyttö olisi myös tuleville polville mahdollisimman mieluisaa.
Piharakentaja – muista nämä:
– Paikalliset rakennusjärjestykset ja määräykset
– Rakennuksen käyttötarkoitus ja sijoittaminen
– Ympäristö-, turvallisuus- ja jätehuoltovaatimukset