Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Näin valitset oikeanlaisen huussin vapaa-ajan asuntoon
Huussi

Näin valitset oikeanlaisen huussin vapaa-ajan asuntoon

huussi
huussi
Kuva: Adobe Stock

– Suomessa on arviolta noin puoli miljoonaa mökkiä ja tuhansia huusseja. Osa mökeistä lähenee varustelultaan jo kakkosasuntoa, mutta suurimmassa osassa on silti kuivakäymälä, projektipäällikkö Sari Huuhtanen Käymäläseura Huussi ry:stä kertoo.

Millaisia asioita huussin valinnassa kannattaa ottaa huomioon?

− Isoin valinta on, haluaako ulko- vai sisäkäymälän. Toinen seikka on tila: jos kyseessä on sisäkäymälä, kuinka paljon tilaa tarvitaan itse käymälätilaan ja mahdollisesti lattian alle ja miten mahdolliset läpiviennit tehdään? Suunnittelussa tulee huomioida korvausilman saanti ja ilmanvaihto, joka yleensä tehdään viemällä suora putki katon läpi. Ilmanvaihto on tärkeää myös ulkokäymälässä.

Entä millainen on mökin käyttäjämäärä ja käytön säännöllisyys?

Jos käyttäjiä on vain 2–4, ja satunnaisesti isompi porukka, niin pieni istuinmalli riittää sisälle ja perinteinen huussi kannattaa tehdä ulos, Huuhtanen suosittelee. Pieni sisäkäymälä voi olla 2. kerroksessakin ja vaikkapa vain yöllä käytössä. Mökillä harmaat vedet pitää silti hoitaa.

Ulkokäymälä voi olla myös itse tehty, esimerkiksi iso säiliö, jossa tuotos kompostoidaan. Tärkeätä on huolehtia siitä, että jätöksiä ei pääse suoraan maaperään. Saatavilla on myös virtsan erottelevia istuimia.

Millaisia erilaisia malleja on olemassa?

− Haihduttavissa malleissa sähkövastus haihduttaa nesteen. Pakastava puolestaan jäädyttää jätteen, jonka jälkeen se voidaan kompostoida kuivikkeen kera. Se ei tarvitse läpivientejä, vain sähköpistokkeen viereen. Tuhkaava taas haihduttaa virtsan ja tuhkaa ulosteet, mutta vie paljon energia, eikä kestä isoja käyttäjämääriä.

Huuhtasen mukaan nykyiset kuivakäymälät näyttävät hyvin paljon jo tavallisilta vessoilta. Toimintaperiaatteet ovat pysyneet pitkään samoina, mutta kuivikkeissa on tapahtunut viime aikoina tuotekehitystä. Käymälöitä on paljon erilaisia – jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.

Next article