Skip to main content
Etusivu » Mökillä » Laituri kerralla kuntoon
Kunnostaminen

Laituri kerralla kuntoon

Kuva: Pexels

Pitäisikö investoida ja asennuttaa kelluva betoniponttonilaituri vai riittäisikö edullisempi kiinteä laituri? Vai olisiko vanha laituri vielä kunnostettavissa?

Laituri on vuosiksi eteenpäin tehtävä investointi, joten eri vaihtoehdot kannattaa käydä huolella läpi ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Laiturin rakentamisolosuhteet ovat usein varsin haasteelliset ja jo pelkästään rakennusmateriaalien saaminen paikan päälle voi olla melkoinen ponnistus.

‒ Oikeanlaisen laiturin löytää parhaiten selvittämällä rannan olosuhteet ja miettimällä laiturin tulevaa käyttöä. Tuuli- ja aalto-olosuhteet, veden syvyys ja virtaukset, rannan maasto etenkin kallioiden osalta sekä jääolosuhteet talvella on syytä selvittää. Laiturin käytön osalta kannattaa pohtia, montako ja kuinka isoja veneitä laituriin kiinnitetään vai tarvitaanko laituria vain uimakäyttöön. Laituri toimii myös rannan jatkeena, joten käyttöä kannattaa miettiä myös oleskelun kannalta, laituriasiantuntija Raimo Koskinen selvittää.

Kiinteä vai kelluva laituri?

Uudet mökkilaiturit jaetaan karkeasti kiinteisiin ja kelluviin laitureihin. 

‒ Kelluvat laiturit ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan, koska niitä ei käytännössä tarvitse huoltaa. Tosin kelluvat laiturit, joiden sisällä ei ole polystyreenitäytettä, on nostettava talveksi vedestä. Kiinteät laiturit ovat talvella jäiden armoilla, eivätkä mukaudu vallitseviin olosuhteisiin kelluvien rakenteiden tapaan ‒ pahimmassa tapauksessa ne menevät rikki. Kelluva laituri on myös venelaiturina kiinteää suositeltavampi, koska sen kansi on aina samalla korkeudella veneeseen nähden, Koskinen kertoo. 

Muista kunnioittaa luontoa 

Laituri- ja rantarakentamiseen liittyy aina luonto ja ympäristö. 

‒ Joku on joskus sanonut, että emme perineet luontoa vanhemmiltamme vaan se on lainassa lapsiltamme. Siksi olenkin sitä mieltä, että laiturit ja rantarakentaminen tulisi toteuttaa aina siten, että ranta säilyy jälkipolville mahdollisimman koskemattomana ja kauniina.

Next article