Etusivu » Mökillä » Käänteisosmoosilla puhdasta vettä
Vesijärjestelmä

Käänteisosmoosilla puhdasta vettä

käänteisosmoosilla
käänteisosmoosilla
Käänteisosmoosilla tarkoitetaan menetelmää, jossa vesi puristetaan paineen avulla ohuen kalvon läpi. Kuva: Adobe Stock

Kun vesijohtovettä ei ole saatavilla, voidaan käyttää käänteisosmoositekniikkaa hyödyntäviä vedenpuhdistuslaitteita. Raakavesi saadaan laitteeseen pumpulla esimerkiksi merestä, lammesta tai kaivosta.

− Käänteisosmoosilla tarkoitetaan menetelmää, jossa vesi puristetaan paineen avulla ohuen kalvon läpi. Siinä on ikään kuin äärettömän pieniä reikiä, jotka sallivat veden kulkeutumisen kalvon läpi, mutta eivät suolan, lääkeaineiden, bakteerien ja virusten kulkeutumista. Tuo ”reikä” on ihmisen hiuksen paksuuteen verrattuna satojatuhansia kertoja pienempi. Tuloksena saadaan puhdasta vettä, membraanitekniikan professori Mika Mänttäri Lappeenrannan Teknillisestä yliopistosta kertoo.

Mänttärin mukaan käänteisosmoosi kehitettiin Kaliforniassa jo 1950–60-luvuilla meriveden puhdistamiseen. Viime vuosikymmeninä siinä käytettävät materiaalit ovat kehittyneet, ja tarvitaan yhä vähemmän energiaa. Suomessa esimerkiksi Utissa käänteisosmoosilla poistetaan fluoridia juomavedestä, ja laitoksia on muuallakin.

Mihin muuhun kuin juomaveden puhdistukseen käänteisosmoosia voidaan käyttää?

– Sitä voidaan käyttää kaikenlaiseen väkevöintiin, koska sillä saadaan vesi pois. Tyypillisesti tätä käytetään esimerkiksi tuoremehujen valmistuksessa, jolloin voidaan tehdä sen avulla tiivistettä, joka viedään toiseen maahan ja lisätään siihen vesi myöhemmin. Käänteisosmoosi on myös käyttökelpoinen valmistettaessa alkoholittomia oluita ja viinejä. Käänteisosmoosia käytetään kotitalouksien ohella myös esimerkiksi laboratorioissa, jotka tarvitsevat erittäin puhdasta vettä.

Parempaa kuin kaupunkivesi

Göran Schwindtin saari sijaitsee Bromarvissa. Maaperä on tiivistä harmaagraniittia, jossa ei ole halkeamia, jotka päästäisivät sadevettä läpi. Kun dynamiitilla tehtiin reikiä, vastaan tuli vain suolaista vettä.

− Bromarvin torilla oli laite-esittely, ja vesi maistui hyvältä. Ensin hankittiin laite, jossa oli 100 litran säiliö, ja myöhemmin vaihdoimme suurempaan 200 litran säiliöön. Lisäksi meillä on 100 litran lämminvesivaraaja eli maksimissaan puhdasta vettä on 300 litraa, Schwindt sanoo.

Yleensä käyttäjiä on kaksi, joskus muutama enemmän, ja vesi riittää myös peseytymiseen. Nyt Schwindtillä on saaressa verkkovirta käytössä, mutta laite toimii myös aurinkopaneelin voimalla. Uutta puhdasta vettä tulee 100 litraa tunnissa. Jos laitetta ei käytetä talvella, suodattimet puhdistetaan ja sisään ajetaan glykolia.

− Asentaja toi ensimmäisen laitteen, minkä jälkeen olen huolehtinut siitä itse. Se on ollut luotettava ja erittäin helppokäyttöinen. Vaimo toteaa, että vesi on jopa parempaa kuin kova kaupunkivesi. Parasta on, ettei tarvitse enää kantaa vesikanistereita saareen.

Next article