Skip to main content
Etusivu » Mökillä » 7 tapaa käyttää kananmunan kuoret hyväksi
Niksit

7 tapaa käyttää kananmunan kuoret hyväksi

kananmunan kuoret
kananmunan kuoret
Kananmunan kuoria voi hyötykäyttää kotona tai mökillä. Kuva: Getty Images

Me suomalaiset syömme paljon kananmunia ympäri vuoden. Ei ole mitenkään harvinaista, että keittiön roskis tai kodin komposti tuntuu täyttyvän nopeasti kananmunan kuorista, jos niitä syö koko perhe päivittäin.

Tämänkin ongelman voi kuitenkin välttää, jos käyttää kuoret hyväkseen sen sijaan, että heittäisit ne pois.

Selvitimme sinulle parhaat ja hyödyllisimmät vinkit siitä, mihin kaikkeen kananmunan kuoria voi kesämökillä tai kotona käyttää.

1. Pitää tuholaiset poissa

Etanat ja madot eivät pidä kananmunien tuoksusta. Levitä siis istutuksillesi kananmunan kuoria pitääksesi tunkeilijat poissa niiden luota. Lisäetuna tässä niksissä on vielä se, että kun kuoret lopulta maatuvat, niin ne antavat lisää kalsiumia kasveillesi.

kananmunan
Kuva: Shutterstock

2. Ravinteita istutuksille

Kananmunat maatuvat nopeasti, ja niiden avulla voikin lisätä ravinteita pihan istutuksiin. Kuorissa on esimerkiksi paljon kalsiumia ja muita mineraaleja. Tomaatti, munakoiso ja paprika kärsivät usein kalsiumin puutteesta, mikä saa ne mädäntymään helposti. Kokeile levittää murskattuja kananmunankuoria ympäriinsä multaan, niin saatat välttää ongelman.

3. Ympäristöystävällinen apu siivoamiseen

Keittiössä on monia paikkoja aina hellasta kahvinkeittimeen, jotka voivat sisältää erittäin pinttyneitä tahroja. Silloin on hyvä keino käyttää apuna kananmunankuoria apuna jynssäyksessä. Ne auttavat irrottamaan lian ja ovat samalla terveellisempiä, kuin myrkylliset kemikaalit!

kananmunan
Kuva: Shutterstock

4. Käytä pieninä ruukkuna

Tyhjä kananmuna on täydellinen pieni ruukku, johon voit istuttaa pieniä siemeniä. Kun kasvi lopulta lähtee kasvamaan ja on aika istuttaa se multaan, voit vain laskea koko kuoren mullan sekaan. Tässäkin tapauksessa kananmunan kuoren kalsium hajoaa ajan myötä maahan ja vahvistaa kasvejasi. Muista kuitenkin rikkoa kuoren pohjaa sen verran, että kasvin juuret pääsevät läpi, kun istutat sen maahan.

5. Ruokaa linnuille

Pienet linnut pitävät murskatuista kananmunan kuorista, sillä niissä on niin paljon kalsiumia. Ja mikä parasta, kun houkuttelet linnut puutarhaasi kuorilla, ne pitävät hyönteiset kurissa ja niitä on hauska seurata mökin terassilta.

Lue myös: Parhaat puutarhakasvit mehiläisille – 5 pölyttäjien suosikkia

6. Luonnollinen kasvonaamio

Murskaa kuoret hienoksi jauheeksi morttelissa. Sekoita jauhe vatkattuun kananmunan valkuaiseen. Tuloksena saat täysin luonnollisen ja halvan kasvonaamion, joka puhdistaa ihosi!

7. Komposti

Jos mökilläsi on komposti, lisää sinne hieman munankuoria. Muista kuitenkin murskata ne ensin, jotta saat mahdollisimman suuren hyödyn irti.

Näillä vinkeillä voit vähentää ruokajätettä ja kohentaa puutarhaasi samaan aikaan – voisiko parempaa olla? Jaa artikkeli Facebookissa, jotta muutkin saavat tietää kananmunan kuorten positiivisista vaikutuksista.

Lähteet: hemtrevligt.semigardener.comexpressen.segardenista.com

Next article