Skip to main content
Etusivu » Matkailu » Oikeat varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen
Vaeltaminen

Oikeat varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen

Kuva: Unsplash

Metsäluonto on pysyvä osa suomalaista sielunmaisemaa. Luonnossa liikkuminen, retkeileminen ja vaeltaminen ovat myös helppo ja rentouttava tapa viettää vapaa-aikaa.

Kokenut vaeltaja, Helsingin Seudun Lapin kävijöiden jäsen Raija Hentman kertoo, millaisia varusteita vaelluksella tarvitaan.

Raija Hentman teki ensimmäisen vaelluksena jo 40 vuotta sitten. Sittemmin hän on vaeltanut yksin ja ryhmissä kotimaan lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Englannissa, Romaniassa ja Keski-Euroopassa.

Vaelluksille Hentmania vetää rakkaus luontoon ja ulkona liikkumiseen.

– Varsinaista suosikki vaelluskohdetta minulla ei ole, sillä kaikki luonto kelpaa yhtä hyvin, hän kertoo.

Rinkka, kengät ja retkikeitin

Vaelluksen tärkeimmäksi varusteeksi Raija Hentman nimeää rinkan, jossa kuljetetaan kaikki reissussa tarvittava.

– Rinkan pitää ehdottomasti olla hyvä kantaa. Sitä ei kannata ostaa heti, sillä suositeltavinta olisi kokeilla muutamia erilaisia ennen ostopäätöksen tekemistä. Rinkkoja voi vuokrata ja niitä voi myös lainata kavereilta.

Toiseksi olennaisinta on huolehtia jalkineista. Koska matkaa taitetaan jalan, vaelluskenkien on oltava hyvät ja omaan jalkaan sopivat. Myös vaatetuksen on hyvä olla kevyt ja hengittävä.

– Kenkinä voivat toimia yhtä hyvin lenkkarit tai kumpparit, kunhan ne ovat sellaiset, että niillä on hyvä taittaa matkaa. Vaelluskenkien lisäksi kuljetan mukanani niin sanottuja leirikenkiä eli vaellussandaaleita, Hentman kertoo.

Ruoanlaittoa varten Hentmanin rinkassa on retkikeitin, jolla voi valmistaa vaikka minkälaisen herkkuaterian.

– Retkiruoan sisältö riippuu siitä, onko sen tehtävänä vain täyttää vatsa vai onko ruokailu reissun tärkein hetki.

Varaudu odottamattomaan

Riippumatta siitä, onko reissun tarkoituksena yöpyminen, Hentman suosittelee pakkaamaan rinkkaan myös makuupussin ja teltan.

– Luonnossa liikkuessa voi aina tapahtua jotakin odottamatonta. Sääolosuhteiden äkillinen muutos, eksyminen tai loukkaantuminen voivat muuttaa silmänräpäyksessä alkuperäistä suunnitelmaa. Siksi matkassa pitäisi aina kuljettaa telttaa, joka antaa suojaa ja on tärkeä turvallisuusvaruste.

Kartan ja kompassinlukutaito ovat Hentmanin mukaan vaeltajalle välttämättömyys. On tärkeää, että luonnossa liikkuja osaa sijoittaa näkemänsä maaston kartalle.

– Partiosta saa hyvät eväät luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn. Jos erätaidoista ei ole juurikaan kokemusta, niin ainakin kartan ja kompassin käyttöä olisi syytä opetella ennen pitkille, yön yli vaelluksille lähtemistä, Hentman ohjeistaa.

Katso kattava varustelista vaellusvarusteista, jotka tarvitset mukaan kesän vaellukselle.

Next article