Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Sininen kalamerkki on kestävän kalastuksen tae
Sponsoroitu

Älä unohda mereneläviä – vastuullisesti pyydettyä kalaa ostamalla vaikutat kalakantojen säilymiseen ja ympäristön hyvinvointiin.

Marine Stewardship Council haluaa suomalaisten kuluttajien tietävän, että nykyistä hallitummalla kalastuksella ihmisille eri puolilla maailmaa riittäisi huomattavasti enemmän ruokaa. Jopa niin paljon enemmän, että oikeilla ryhtiliikkeillä 72 miljoonan henkilön vuotuinen proteiinin tarve voitaisiin täyttää meren antimilla.

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. Se valvoo luonnonvaraisten merenelävien vastuullista pyyntiä ja edistää tällä tavoin kestävää kalastusta. Kestävä kalastus tarkoittaa sitä, että kalakannat voivat hyvin ja kalastuksen ympäristölle aiheuttamat haitat pyritään aina minimoimaan.

Periaatteet MSC-merkin takana

MSC:n kestävän kalastuksen standardi on luotu kalastusyritysten arviointiin. Se on ainoa luonnonvaraisten merenelävien kestävän pyynnin standardi, joka on YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n tunnustama. Standardi rakentuu kolmen perusperiaatteen varaan: kalan pitää olla peräisin kestävästä kalakannasta, pyynnistä ei saa aiheutua haittaa merille tai niissä asuvien lajien elinympäristöille, ja kalastusta tulee hallinnoida tehokkaasti.

Lisäksi MSC:llä on erillinen toimitusketjustandardi. Sen avulla varmistetaan, että MSC-merkittyjen tuotteiden matka merestä lautaselle on jäljitettävissä ja että ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista koko matkan ajan.

Mikä on kestävä kalakanta?

Kalakanta on kestävä silloin kun se on terve ja uusiutumiskykyinen. Kestävässä kalastuksessa kalakantaan jätetään tarpeeksi lisääntymiskykyisiä yksilöitä, joiden avulla siihen syntyy lisää kaloja.

– Kun kalakanta on kestävä, se uusiutuu kalastuksesta huolimatta. Kestävyyttä arvioidaan aina tieteen avulla ja sertifioinnin suorittaa riippumaton sertifiointilaitos, emme me MSC:llä, kertoo Johanna Vepsä, joka on MSC:n edustaja Suomessa.

Kestävällä kalastuksella on positiivinen vaikutus myös muiden merissä elävien lajien lisääntymiseen ja elinvoimaisuuteen, sekä niiden elinympäristöjen säilymiseen.

MSC:n tavoitteena onkin luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen – se, että maailman meristä ei katoa lajeja. Tärkeintä on ylikalastuksen lopettaminen.

– Yli kolmasosa maailman kalakannoista on edelleen ylikalastettuja ja käyrä on ollut nousussa jo kauan. Olemme jo onnistuneet taltuttamaan nousun nopeutta hieman, mutta tilanne ei edelleenkään ole hyvä, Vepsä sanoo.

Jos saisimme ylikalastuksen taltutettua, saisimme itse asiassa paljon enemmän meren antimia lautasillemme. Hyvin uusiutuva kalakanta antaa meille isompia kaloja ja suuremmat saaliit. Ylikalastuksen lopettaminen johtaisi siis todelliseen ”win-win”-tilanteeseen.

– Avainsana on kalastuksen hallinta. Nyt tavallaan nyhdetään tyhjästä, sen sijaan että odotettaisiin ja hallittaisiin, eli kalastettaisiin vastuullinen määrä kalaa kerrallaan, Vepsä selventää.

Vaikuttavat valinnat tehdään kaupassa

Miten tavallinen kuluttaja sitten voi vaikuttaa ylikalastuksen lopettamiseen? Vastaus on helppo: ostamalla MSC-merkittyjä tuotteita. Lähikaupan hyllyjen välissä tehdyillä valinnoilla voi olla pitkällä tähtäimellä iso vaikutus.

– Kaikki eivät varmasti tiedä, että kala on maailman eniten vaihdettu elintarvike. Mitä enemmän ihmiset ostavat vastuullisesti pyydettyä kalaa, sitä vähemmän vastuutonta kalaa otetaan ravintoloihin, kauppoihin ja kalatiskeille myyntiin, sanoo Vepsä.

Suomalaisten syömästä kalasta noin 80 % on ulkomailta tuotua ja kolmanneksi suosituin kala Suomessa on tonnikala. Sillä mitä me syömme, on siis merkitystä myös maailman merillä. Kun valitsee hyvin, tukee kestävää kalastusta ja kannustaa kauppoja myös lisäämään kestävästi pyydettyä kalaa valikoimiinsa.

– Suomesta löytyy hyvin myös sertifioituja kalatiskejä ja kuluttajan valinnoilla on tässäkin iso vaikutus – jos lähikaupan kalatiski ei ole sertifioitu, niin kenellä tahansa on täysi oikeus käydä kysymässä, miksi sertifikaattia ei ole. Tämä on hyvä tapa vaikuttaa ja keskustella vastuullisista valinnoista, vinkkaa Vepsä.

5 syytä valita Marine Stewardship Council:

1. Meriämme pitää suojella.
Kestämätön kalastus uhkaa kalapopulaatioita, meriympäristöjä ja kalastusyhteisöjä.

2. Olet mukana muuttamassa maailmaa.
Ostamasi MSC-merkityt merenelävät auttavat kannustamaan uusia kalastusyrityksiä, kauppoja ja ravintoloita tuottamaan ja tarjoamaan vastuullisia mereneläviä.

3. Voit luottaa ostamaasi.
Kaikkien sertifioituja tuotteita käsittelevien tahojen on varmistettava, että ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.

4. Varaa valita.
Sinisellä MSC-merkillä merkittyjä tuotteita on satoja ja niitä löytyy monista kategorioista – ja kaikista hintaluokista.

5. Elävän meren puolesta.
Voit nauttia mereneläviä hyvillä mielin ja tietoisena siitä, että niiden saatavuus on turvattu myös tulevaisuudessa.

Next article