Etusivu » Urheilu » Unelmana pysyvä kesäkunto
Urheilu

Unelmana pysyvä kesäkunto

Kuva: Kasakka Media

Kuntokuuri päätetään perinteisesti aloittaa lomien jälkeen syksymmällä, kun normaali arki taas koittaa. Kuitenkin paras ajankohta uusien tapojen opetteluun on kesä, jolloin muu stressikuorma on vähäisempi ja valo tuo lisää energiaa.

Elokuussa lehtien lööpeistä voi päätellä, että on jälleen tullut aika päästä kesäkiloista eroon ja sulattaa jäätelö- ja siiderivarannot vyötäröltä.

Ensin on vaivalla pyritty kesäkuntoon, joka romutetaan kesän aikana. Syksyllä halutaan jouluksi kuntoon ja keväällä taas kesäksi kuosiin. Kuinka tästä rasittavasta jojoilusta pääsisi eroon?

– Tyypillisestihän kesä on höllentämisen aikaa. Kesällä kohtuus helposti unohtuu ja syksyllä yritetään taas palata ruotuun. Optimitilanne olisi kuitenkin, että ihminen pitää liikunnan mukana arjessa ja huolehtii itsestään vuodenajoista riippumatta, toteaa Riina Laaksonen, hyvinvointistudio Lupauksen omistaja ja personal trainer.

Syksyllä alkava työ voi aiheuttaa stressiä, kireät aikataulut syövät unireserviä ja valon määrän väheneminen lisää ruokahalua.  Ajatukset harhautuvat proteiinien sijaan hiilihydraattilähteille ja sohva alkaa kiinnostaa syyssateissa salia enemmän.

– Jotta liikunnalla olisi terveysvaikutuksia, tulisi siitä muodostua ihmiselle tapa ja rutiini. Ja parasta aikaa uuden tavan opetteluun on kesä. Syksyllä elämänmuutoksen läpivienti voi olla todella haastavaa, Laaksonen kertoo.

Yksi muutos kerrallaan

Eli mikäli kuntoilun aloittaminen kaihertaa takaraivossa, kannattaa tarttua toimeen nyt.

– Tutkimusten mukaan uuden tavan muuttaminen rutiiniksi kestää kolmesta kuuteen kuukautta. Uusi tapa opitaan toistojen kautta niin treenaamisessa kuin ruokailutottumuksissa: keho sopeutuu liikkumiseen ja terveellisempi ravinto alkaa houkutella epäterveellistä enemmän, Laaksonen toteaa.

Tärkeää on, että kokeilee erilaisia lajeja, jotta löytää omaan arkeensa sopivan tavan.

Muutoksen läpivieminen vaatii sisua, jotta mieli ei väsy ja motivaatio katoa. Liikunnan välttely ja ravintoon liittyvät huonot tavat istuvat tiukassa.

– Muutokset tulee tehdä pieninä palasina. Voi esimerkiksi luvata itselleen, että treenaa kaksi kertaa viikossa, tai pyöräilee autolla ajamisen sijaan. Arkiliikunnan lisääminen on myös todella hyvä lupaus, joka kannattaa pitää.

Oleellista liikuntaan rakastumisessa on se, että tekee sitä mistä aidosti innostuu.

– Liikunta ei tarkoita vain salilla käyntiä, vaan se voi olla ihan mitä tahansa. Tärkeää on, että kokeilee erilaisia lajeja, jotta löytää omaan arkeensa sopivan tavan, Laaksonen kannustaa.

PT auttaa, ei piiskaa

Uuden oppimisessa auttaa ammattilainen. Personal trainerin työ on huolehtia siitä, että liikuntasuunnitelma ja ravinto ovat tasapainossa sekä teknisesti asiat tehdään oikein. Mentaalipuolta unohtamatta.

– Ammattitaitoinen PT auttaa eteenpäin ja motivoi notkahdusvaiheessa. Valmentaminen perustuu hyvään vuorovaikutukseen, jossa tavoitteena on istuttaa rakkaus liikuntaan sekä terveelliseen ravintoon ja näin kannustaa asiakasta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kesän tehotreeni

Näillä liikkeillä saat hien pintaan nopeasti. Testaa liikkeitä esimerkiksi saunan lämpenemistä odotellessa.

1. Askelkyykky paikallaan – tehokkain pepunmuokkausliike!
Astu askel eteen ja alas ja jatka ylös + alas. Ylös noustessa paina kantapäätä maahan. Tee ensin toinen puoli ja sitten toinen puoli.

2. Vipunosto sivulle – huippuliike hartioille!
Seiso painot vartalon vieressä. Painoksi sopii myös esimerkiksi 1,5 litran vedellä täytetyt pullot. Nosta painot sivulle pitäen kyynärpäät hieman koukussa ja palauta hallitusti lähtöasentoon.

3. Ojentajan vahvistus – alleista eroon
Seiso etunojassa (muista hyvä keskivartalon tuki!). Nosta kädet vartalon viereen, kyynärnivel 90 asteen kulmaan. Ojenna kyynärnivel suoraksi ja palauta hallitusti lähtöasentoon.

4. Selän ojennus
Vatsallasi, kädet koukussa sormet korvien vieressä. Nosta ylävartalo irti alustasta, pidä keskivartalo hallittuna ja laskeudu takaisin alustaan.

Toista jokaista liikettä 8-12 kertaa. Jos energiaa riittää, tee treeni uudestaan.

Next article