Etusivu » Urheilu » Maisema vaihtuu ja nivelet kiittävät
Juoksu

Maisema vaihtuu ja nivelet kiittävät

Arto Bryggare
Arto Bryggare
Kuva: Getty Images

Entinen olympiaurheilija Arto Bryggare pyöräilee kesäisin parhaimmillaan jopa 100 kilometriä päivittäin. Kuntouksena alkanut pyöräily juurrutti aseman miehen arjessa ja kiri mielekkyydessään juoksun ohi. Pyöräilyllä on Bryggaren arjessa suuri rooli.

– Pyöräily on suosikkiliikuntamuotoni. Maantiepyöräilyn lisäksi poljen kotona kuntopyörällä ja toisinaan käyn Liikuntamyllyssä pyöräilytunneilla.

Kesäisin Bryggare hakee inspiraatiota pyöräilyyn Tour De Francesta.

– Olen seurannut ja ihaillut ammattipyöräilyä lähes 40 vuoden ajan. Mökilläni Etelä-Karjalassa ajoitan lenkkini kilpailun kanssa samaan aikaan, vaikka jäänkin ammattilaisille suosiolla nopeudessa ja matkan pituudessa.

Juoksu vaihtui pyöräilyyn loukkaantumisen seurauksena.

– Akillesjänteeni katkesi urheilu-urani lopussa, ja osana kuntoutusta tutustuin pyöräilyyn. Siitä jäi pysyvä harrastus, josta nautin enemmän kuin hölkkäämisestä. Pyöräily ei rasita polvia, lantiota tai akillesjänteitä ja samalla se vahvistaa voimakkaasti jalkoja ja aerobista kuntoa. Pyöräilyssä voi ottaa juoksua rennommin, maisema vaihtuu tiheämmin ja nautiskelu kahvitaukoineen kuuluu kuvaan, Bryggare kertoo.

Välineillä on väliä

Pyörissä on eroja, hanskoilla on väliä ja kypärän laadusta ei kannata tinkiä. Bryggare kannustaa etsimään omaa harrastusta parhaiten tukevat varusteet pyöräilyn ammattiliikkeestä.

– Ne ovat upea maailma, niissä saa asiantuntevaa apua itse harrastukseen, ei ainoastaan välineiden käyttöön. Itse sain pyöräilyliikkeestä, Käpylän Velosportista, kuntoilun aloittaessani perusvälineiden lisäksi muun muassa sykerajat, joita noudattaa. Se on tärkeä apuväline oman elimistön ymmärtämiseen harrastuksen alkuvaiheessa. Ammattiliikkeen asiantuntijoilta saa hyviä neuvoja myös esimerkiksi ajoasentoon, Bryggare vinkkaa.

Lue myös: Sähköpyöräily helpottaa liikkumista

Next article