Etusivu » Talous » Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita tuotoista tinkimistä
Sponsoroitu

Sähkösopimuksen vaihtaminen fossiilittomaan on helppo ekoteko, reilun kaupan tuotteiden ostamisella tuetaan kestävää tuotantoa ja taataan tuottajille reilu korvaus työstä. Sijoittamalla vastuullisiin yrityksiin voi vaikuttaa moninkertaisesti ja pitkäjänteisesti verrattuna yksittäisiin kulutuspäätöksiin.

– Samalla tavalla kuin ihminen voi tehdä vastuullisia valintoja kuluttamisessaan, hän voi tehdä myös sijoittamisessa. Asiat eivät ole mustavalkoisia vaan ne asettuvat johonkin kohtaa janaa vastuullinen/vastuuton. Esimerkiksi sähköntuotannossa on saatavilla vihreitä vaihtoehtoja, mutta rakentamisessa niitä on valittavana vähemmän, sillä tarvittavaa teknologiaa ei vielä ole, toteaa Nordea Funds Oy:n toimitusjohtaja Tanja Eronen.

– Vastuullista sijoittamista voi tehdä eri tavoilla. Voi poissulkea yritykset, jotka eivät toimi vastuullisesti tai sijoittaa alan parhaisiin yrityksiin. Kolmas tapa on sijoittaa niihin yrityksiin, joilla on sekä suurin muutosmatka että halu tehdä toiminnastaan vastuullisempaa, Eronen jatkaa.

Sijoittaminen ei ole vain varakkaiden ihmisten etuoikeus. Muutamalla kympillä kuukaudessa voi kerätä varallisuutta lapselle tai varautua eläkepäiviin. Sijoittaminen on vastuullista talouden hoitoa, vastuun ottamista omasta tulevaisuudesta. Pieni puskuri tuo vapautta tehdä omannäköisiä valintoja, elää omannäköistä elämää.

Vastuullisuus on myös läpinäkyvyyttä

Rahastoilla on suurena osakkeenomistajana suurempi vaikutusvalta yrityksiin kuin yksittäisellä sijoittajalla. Rahastojen kautta myös kuluttajat pystyvät vaikuttamaan suurtenkin yritysten vastuullisuuteen.

Talouden tunnusluvut kertovat menneestä, mutta vastuullisuudessa pyritään ennakoimaan myös tulevaa. Rahastojen käymissä vuoropuheluissa yrityksen johdon kanssa ei vain saada tietoa yrityksen tilanteesta vaan voidaan vaikuttaa myös sen toimintaan ja kehittymiseen entistäkin vastuullisemmaksi.

– Kun arvioimme sijoitusten vastuullisuutta, emme katso pelkästään ympäristötekijöitä, kuten kasvihuonepäästöjen vähentämistä tai vesijalanjälkeä, vaan myös yrityksen vaikutusta ihmisten kautta yhteiskuntaan, esimerkiksi miten sosiaalista eriarvoisuutta voidaan vähentää. Hyvä hallintotapa ja läpinäkyvyys ovat lähtökohtia, joita arvioimalla harkitaan, voidaanko yritysten yhteiskuntavastuu- ja ympäristöraportteihin luottaa. Eronen sanoo.

– Vastuullisuus ei tarkoita pienempiä tuottoja, toiminta ja tulos kulkevat käsi kädessä. Vaikka esimerkiksi öljy-yhtiöt voivat ajoittain tehdä hyvää tuottoa, pitkällä aikavälillä öljyteollisuus on hiipuvaa toimintaa, Eronen muistuttaa.

Nordean kaikissa rahastoissa huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvät seikat. Vastuullisissa rahastoissa valitaan sijoituskohteiksi yhtiöitä ja liikkeeseenlaskijoita, joiden vastuullisuusluokitukset ovat hyvät.

Nordean kaikissa rahastoissa huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvät seikat. Vastuullisissa rahastoissa valitaan sijoituskohteiksi yhtiöitä ja liikkeeseenlaskijoita, joiden vastuullisuusluokitukset ovat hyvät.

Miksi valita jokin Nordean vastuullisista rahastoista kuten Tähdet tai Teemarahasto?

• Nordean vastuullisen sijoittamisen tiimi on alallaan yksi Pohjoismaiden suurimmista ja kokeneimmista.
• Vastuullisuus on vaikuttamista, pohjoismaisista varainhoitajista Nordean rahastot ovat yhtiökokouksissa aktiivisimpia äänestäjiä, eurooppalaisista varainhoitajista kahdeksanneksi aktiivisimpia.
• Suuri ja aktiivinen varainhoitaja pystyy vaikuttamaan merkittävästi yrityksen toimintaan ja siten sijoitusten tuottoon.

Next article