Etusivu » Lemmikit » Turvallinen kesä lemmikille
Kesän aktiviteetit

Turvallinen kesä lemmikille

kesä, punkit, eläimelle, lemmikille, punkit
kesä, punkit, eläimelle, lemmikille, punkit
Kuva: Unsplash

Kesä ja loma ovat myös lemmikeille vapauden ja yhdessäolon aikaa. Virikkeellisyys ja luonnon läheisyys ovat eläimelle juhlaa, mutta mukana tulee myös terveysriskejä, joihin kannattaa varautua etukäteen.

– Punkin puremien lisäksi haavat, iho-ongelmat ja vatsavaivat yleistyvät lemmikeillä kesäaikaan. Myös silmät ja korvat ovat kovemmalla koetuksella ja alttiimpia tulehduksille, kun luonnossa liikutaan enemmän, eläintenhoitaja ja lääketeknikko Amanda Beekelaar listaa lemmikkien tyypillisimpiä terveyshaasteita kesäisessä Suomessa.

Punkin puremilta voi suojautua helposti ennakkoon, mutta aktiivinen tarkkailu on tarpeen ennaltaehkäisystä huolimatta.

– Punkin levittämä borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat vaarallisia myös lemmikeille, jonka vuoksi eläin on tärkeä suojata ennakkoon esimerkiksi pipetillä niskaan laitettavalla punkkiaineella tai punkkipannalla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Sen lisäksi kesärutiineihin tulisi ottaa päivittäinen punkkitarkastus, jotta eläimeen mahdollisesti kiinnittynyt puutiainen saadaan poistettua välittömästi, Beekelaar sanoo.

Lemmikkien vatsavaivoja voi puolestaan ehkäistä ennen matkaa aloitettavalla maitohappobakteerikuurilla.

– Jos on tiedossa, että eläin stressaa matkustettaessa, kannattaa maitohappobakteereja antaa jo muutama päivä ennen reissua. Usein matkoilla lemmikki saa myös syödäkseen jotain poikkeavaa ja vatsalle sopimatonta, joten vatsan toimintaa tukevat maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä muutenkin, Beekelaar neuvoo.

Tarkkaile ja hoivaa

Kaikilta vaivoilta kesälaitumilla vapaana liikkuvaa lemmikkiä ei voi ennakkoon suojata, mutta riskit tiedostamalla ja niihin varautumalla vaurion aiheuttamat terveyshaitat voi minimoida.

– Haavat tulee puhdistaa huolellisesti huuhtomalla ja sen jälkeen suojata ne antibakteerisella voiteella, jotta tulehduksilta vältyttäisiin. Esimerkiksi hunajavoide on tähän tarkoitukseen todella hyvä, eläintenhoitaja vinkkaa.

– Haavan saanut eläin on suojattava hyönteisiltä, sillä ötökät lisäävät tulehdusriskiä. Jos haava vuotaa paljon ja eläin nuolee sitä kovasti, haava on sidottava, Beekelaar jatkaa.

Osalla lemmikeistä iho on taipuvainen kuivumaan ja hilseilemään kesäaikaan.

– Kuivaa ja kutisevaa ihoa voi ravita sisäisesti omega 3:lla ja ulkoisesti kosteuttavalla shampoolla. Lisäksi uiminen voi aiheuttaa märkivää tulehdusihottumaa eli hotspottia, jota hoidetaan ajamalla karvat ihottuma-alueelta pois ja pitämällä alue puhtaana esimerkiksi klooriheksidiniä sisältävällä aineella, Beekelaar ohjeistaa iho-ongelmien hoidossa.

– Lisäksi uivilla koirilla korvien putsaus antiseptisillä korvahuuhteilla on tärkeää, erityisesti roikkuvat ja painavat korvat hautovat helposti. Kesän kuivuus saa monilla koirilla myös silmät rähmimään, oireet helpottavat yleensä suolaliuoksen avulla tai kaupallisilla silmähuuhteilla, Beekelaar lisää.

Lopuksi eläintehoitaja korostaa vielä hellekelien perussääntöä.

– Lemmikkiä ei koskaan saa jättää kuumaan autoon, siinä on aina lämpöhalvauksen vaara, Beekelaar muistuttaa.

Next article