Etusivu » Lemmikit » Punkin puremilta kannattaa suojautua
Kesä

Punkin puremilta kannattaa suojautua

Kuva: Adobe Stock

Puutiaiset heräilevät alkukeväästä, kun lämpötila on noin 5 astetta plussan puolella, kertoo eläinlääkäri Sanna-Maria Reincke Eläinklinikka Livetistä.

Niitä voi löytää aina loka-marraskuulle saakka, tosin myöhemminkin se on mahdollista, jos ilmat pysyvät lämpiminä. Punkinpurema itsessään ei ole välttämättä ongelma, josta lemmikin omistajan tarvitsee huolestua. Suurempi riski liittyy puutiaisten välittämiin sairauksiin, kuten borrelioosiin.

− Pureman voi todeta, jos punkki on vielä kiinni ihossa. Jos se on jo ehtinyt pudota, ei voi olla varma onko pieni punoitus tai kohollaan oleva kohta iholla punkista vai jostain muusta johtuvaa. Yleisesti ottaen punkin purema aiheuttaa harvoin merkittäviä iho-ongelmia koirille ja kissoille. Joskus tosin puremakohta voi tulehtua tai puremasta voi aiheutua yliherkkyysreaktioita.

Punkkeja on löydetty erityisen paljon Etelä-Suomen saaristosta, mutta levinneisyysalue kattaa maamme pohjoisinta osaa lukuun ottamatta lähes koko Suomen. Punkkeja löytyy erityisen runsaasti rantaniityillä, kosteissa heinikoissa ja mustikkavaltaisissa metsissä, Reincke kertoo.

Miten punkki kannattaa poistaa?

− Punkki pitää poistaa välittömästi punkkipihdeillä, pinseteillä tai muulla poistoon soveltuvalla välineellä. Ote tulee ottaa mahdollisimman läheltä ihoa, ja punkki pitää yrittää saada kokonaisena irti. Peräpäätä ei saa puristaa, eikä puutiaista saa tukehduttaa rasvalla toisin kuin vanhan kansan uskomus opettaa. Vaikka punkin saakin irti kokonaisena, pieni väkäsellinen kärsä jää aina ihoon. Se kuitenkin poistuu ihosta itsekseen, kertoo Reincke.

Punkkisyyni ja ennaltaehkäisy on tärkeää

Yleisimmät puutiaisten välittämät sairaudet koiralla ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Kaikki punkit eivät silti kanna taudinaiheuttajia.

Borrelioosia esiintyy ihmisilläkin. Lisäksi ihmisillä tavataan TBE:tä (viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume), mutta koirilla se on onneksi todella harvinainen. Borrelioosin ja anaplasmoosin tarttuminen vaatii 1-2 päivän kiinnittymisen, siksi on tärkeää irrottaa punkit nopeasti.

Milloin punkin takia kannattaa mennä eläinlääkäriin?

− Jos purema alkaa vaivata lemmikkiä, iho tulehtuu, on kipua tai punoitusta tai punkkia ei saa itse kokonaan pois. Puutiaisten välittämien sairauksien oireet voivat alkaa vasta pitkän ajan päästä, jopa kuukausien kuluttua puremasta, eikä ole aina itsestään selvää, mistä oireet johtuvat, kertoo Reincke ja jatkaa:

– Borrelioosin oireita kuten kuumetta, väsymystä, ontumista tai suurentuneita imusolmukkeita voi esiintyä monesta muustakin syystä. Vasta-aineita voidaan tutkia verinäytteistä, mikäli herää epäily borrelioosi- tai anaplasmoositartunnasta. 

Lemmikeille ja niiden omistajille vanha hyvä neuvo on jokapäiväinen punkkisyyni, jolloin kiinnittyneet punkit saadaan mahdollisimman nopeasti pois. Koiran kanssa ulkoilevalla pitkät hihat ja lahkeet suojaavat. Kissat liikkuvat usein ulkona vapaammin kuin koirat, joten niillä punkkisuojaus on erityisen tärkeää. Eläinlääkäri ja apteekin henkilökunta auttavat sopivan torjuntavalmisteen valinnassa.

− Koirille ja kissoille on olemassa useita erilaisia valmisteita puutiaisten torjuntaan: on iholle laitettavia paikallisvaleluliuoksia, pantoja, suun kautta otettavia purutabletteja ja suihkeita. Niiden vaikutustavat ja -ajat vaihtelevat, ja koiran elämäntilanteestakin riippuu, mikä valmiste kulloinkin sopii parhaiten. Jos yliherkkyysoireita ilmenee, kannattaa vaihtaa valmistetta, Reincke muistuttaa.

Next article