Etusivu » Lemmikit » Koiran akuutin ripulin kotihoito-ohje
Lemmikin hyvinvointi

Koiran akuutin ripulin kotihoito-ohje

koiran akuutin ripulin hoito
koiran akuutin ripulin hoito
Koiran ripuli voi johtua monesta syystä. Tavallisin syy on se, että lemmikki on syönyt jotain sopimatonta. Kuva: Unsplash

*Kaupallinen yhteistyö: Pia Pharma Oy*

Ruoansulatushäiriöt ovat yksi yleisimmistä syistä eläinlääkärikäynteihin ja huolestuneiden omistajien konsultaatiopuheluihin eläinlääkäriasemille. Lemmikin ripuli voi johtua ympäristön tai ruokavalion muutoksista, stressistä ja hyvin tavallisesti siitä, että koira on omistajan tietämättä syönyt jotain sopimatonta.

Suolistosairaudet voivat olla myös tartunnallisia, bakteerien tai virusten aiheuttamia. Myös loistartunta tai suoliston mikrobistoon vaikuttava lääkehoito voivat aiheuttaa ripulia.

Hyvässä yleiskunnossa olevan ripuloivan aikuisen koiran, joka juo itse, ei pääsääntöisesti tarvitse hakeutua heti vastaanotolle. Koiralle voidaan hankkia ripulin hoitoon tarkoitettu valmiste apteekista ja potilaan hoito sekä seuranta aloitetaan ensin kotona.

Eläinlääkärin 4 neuvoa koiran akuutin ripulin hoitoon:

1. Huolehdi ripuloivan koiran riittävästä nestesaannista! Jos koira ei itse juo riittävästi, sitä on juotettava varovasti esimerkiksi ruiskulla. Koiran laskennallinen normaali nestetarve on noin 0,5–1 dl / kg vuorokaudessa.

Vesiripulilla olevan eläimen nestetarve on normaalitarvetta suurempi, sillä se menettää nestettä ripulin mukana. 10 kg koiran pitäisi juoda vähintään 1 litra vettä / vrk, 20 kg koiran 1,5-2 litraa / vrk, 30 kg koiran 2-3 litraa / vrk, jotta normaalitarve täyttyy – ripuloivan eläimen tarve on tätäkin suurempi. Eläinlääkärissä ripulipotilaan tavallisin hoito on nesteytys – kotiseuranta voi kuitenkin riittää, kunhan riittävästä nestesaannista huolehditaan.

2. Aloita WeBiotic Fast -pastakuuri. Tuote sisältää tehokkaan adsorbentin, probiootteja ja prebiootteja, energiaa ja elektrolyyttejä – kaikki mitä tarvitaan ripulin oireenmukaiseen hoitoon.

Annostelu:
– Paino <12 kg: 5 ml kerran päivässä 3 vrk ajan (kääpiörotuiset < 4 kg: max 1 ml/painokilo/vrk)
– Paino 12-36 kg: 10 ml kerran päivässä 3 vrk ajan
– Paino >36 kg: 20 ml kerran päivässä 3 vrk ajan

3. Tarjoa usein ja pienissä erissä hyvin sulavaa, vähärasvaista ja vatsaystävällistä ruokaa, esimerkiksi keitetty riisi tai suolistohäiriöihin tarkoitetut erikoisruoat eläinlääkäriasemilta. Kun oireet lievenevät, aletaan varovasti vähän kerrallaan lisäämään koiran normaalia ruokaa toipilasruoan sekaan.

Aikuinen koira, jolla on voimakas ripuli, voidaan pitää aluksi 12–24 tuntia paastolla, jotta maha-suolikanava saa hetken aikaa rauhoittua. Energiavaje ei kuitenkaan ole pidemmän päälle hyväksi toipilaalle. Huom! Pikkupentua ei koskaan paastoteta!

4. Hakeudu eläinlääkäriin, mikäli:
1. koiran yleisvointi on heikko tai voimaton
2. kyseessä on pikkupentu
3. ripuloinnin lisäksi koira oksentelee rajusti, eli neste ei pysy sisällä
4. ripulin seassa on verta

Vinkki! WeVit Tasty – lisäenergiaa toipilasaikana. WeBiotic Fast -pasta sisältää myös energiaa ja elektrolyyttejä, mutta toipilaille tarkoitettua lisäenergiavalmistetta on suositeltavaa antaa etenkin pennuille ja paastotettaville toipilaille riittävän energiansaannin takaamiseksi niin kauan kuin toipuminen kestää, ja kunnes päästään palaamaan lemmikin normaaliin ruokavalioon.

Hoito-ohjeen on laatinut eläinlääkäri Pia Martikainen.

Next article