Etusivu » Lemmikit » Mahdollista koirallesi hyvät hampaat koko eliniäksi
Lemmikin suunhoito

Mahdollista koirallesi hyvät hampaat koko eliniäksi

koirien-hampaat
koirien-hampaat
Koirien hampaiden harjaus on tehokas tapa hoitaa ongelmia aiheuttavia plakkia ja hammaskiveä. Kuva: Getty Images

Vaikka koirilla on petoeläinten hampaat, jotka soveltuvat saaliin pyydystämiseen, kiinni pitämiseen ja repimiseen, niiden hampailla on jotain yhteistä ihmisten hampaiden kanssa: Niitä täytyy hoitaa, jotta ne kestävät koko eliniän.

Jens Ruhnau Kööpenhaminan lähellä Måløvissa sijaitsevalta Eläinten hammasklinikalta kertoo, että ongelmia voidaan ehkäistä totuttamalla koira hampaiden hyvään hoitoon jo nuorena.

Vaikka yhä useammat koiranomistajat hoitavat nelijalkaisten ystäviensä hammashygieniaa yhä paremmin, kahdeksalla kymmenestä yli kolmivuotiaasta koiralla on ienongelmia, ja kahta kolmesta koirasta on jossain vaiheessa hoidettava paradentoosin vuoksi.

– Olen hoitanut koirien hampaita 20 vuotta ja huomannut, että on tapahtunut kehitystä hyvään suuntaan. Koiranomistajat avaavat nykyään koiran suun entistä useammin ja seuraavat, mitä siellä tapahtuu. Kuitenkin todella monilla koirilla on ienongelmia, jotka muuttuvat hoitoa vaativaksi paradentoosiksi. Tämä on sääli, koska se voitaisiin useimmissa tapauksissa välttää.

On muistettava, ettei koira näytä ulospäin merkkejä kivusta, vaikka sillä olisi miten tuskallista hammassärkyä tahansa.

– Bakteeripeitteet voivat aiheuttaa ikenissä tulehduksia aivan samalla tavalla kuin ihmisillä. Peite muuttuu myöhemmin hammaskiveksi. Tulehduksen, peitteen ja hammaskiven yhdistelmä jättää hammaskaulat paljaiksi, jolloin hampaat löystyvät eli aiheutuu paradentoosia, Ruhnau jatkaa.

Koiranomistajien täytyy seurata huolellisemmin

Ruhnau kehottaa koiranomistajia harjaamaan koiriensa hampaat päivittäin. Se on tehokas tapa hoitaa ongelmia aiheuttavia plakkia ja hammaskiveä. Samalla tarjoutuu oiva tilaisuus katsoa koiran suuhun, jolloin mahdolliset sairaudet ja vammat havaitaan.

Paradentoosi, hampaiden murtuminen, leukavauriot ja syöpä: koiranomistajien on ymmärrettävä, että sairauksia ja vammoja esiintyy.

Mitä aikaisemmin ne havaitaan, sitä paremmat hoitamisen mahdollisuudet ovat, mutta jos ei tiedetä, millaiselta koiran suussa näyttää, silloin ei voi tietää, miltä sairaus näyttää, hän toteaa ja kehottaa totuttamaan koiran suun tutkimiseen jo pentuna: millaista pigmenttiä sen ikenissä näkyy, esiintyykö suussa turvotusta, täytyykö hammaskaulat puhdistaa, onko hampaita löystynyt tai murtunut.

– On muistettava, ettei koira näytä ulospäin merkkejä kivusta, vaikka sillä olisi miten tuskallista hammassärkyä tahansa. Koirilla esiintyy kipuja, mutta ne osaavat peittää tuskansa. Kivut tekevät tietyt koirat tavallista rauhallisemmiksi, ja useimmat koirat piristyvät selvästi, kun kipu on poissa, mutta ei pidä odottaa, että koira laittaa tassun suuhunsa ja ulisee kivusta, kertoo Ruhnau.

Koira olisi hyvä totuttaa suun tarkastukseen ja hampaiden harjaamiseen jo pennusta lähtien. Kuva: Unsplash

Ethän unohda hammasharjaa

Ruhnau suosittelee, että koiran hampaat harjataan ja sille annetaan hammaskiven muodostumista ehkäiseviä purutikkuja.

– Jos koiran hampaat harjataan päivittäin huolellisesti, bakteerit, plakki ja paradentoosi pysyvät kurissa, mutta koirat ovat kuin ihmisiä siinä mielessä, että joillekin muodostuu enemmän hammaskiveä kuin toisille, joten koirille kannattaa antaa jotain pureskeltavaa, joka hioo hammaskiven pois, Ruhnau neuvoo.

Hän ei kuitenkaan kehota antamaan koirille luita tai raakavuodasta valmistettuja pureskelutuotteita.

Monien mielestä koirien petoeläinvaistoja täytyy stimuloida antamalla niille luita pureskeltaviksi, koska ne pitävät hampaat puhtaina ja hyvässä kunnossa, mutta luut eivät tee sitä. Ne auttavat estämään hammaskiveä, mutta ne eivät puhdista hampaita.

– Olen nähnyt työssäni niin paljon koirien hammasvaurioita, etten voi suositella luiden tai sarvien antamista, en myöskään raakavuodasta valmistettujen puruluiden. Koirien lihasten voimakkuus ylittää hampaiden kestävyyden, joten kovat luut voivat aiheuttaa hampaiden katkeamista. Lisäksi raakavuodasta valmistetut tuotteet aiheuttavat usein ripulia tai ummetusta. Lisäksi ne aiheuttavat tukehtumisvaaran, jos koira yrittää niellä luuta tai raakavuotaa, hän kertoo.

Sairaus haisee

Ikä ei aiheuta hajua, vaan sen tekee sairaus, kertoo Jens Ruhnau. Hän kehottaa tarkkaavaisuuteen, jos koiran suu haisee tavallista enemmän.

Koiran suu ei koskaan tuoksu erityisen raikkaalta, mutta sen hengen ei kuulu haista. Jos näin käy, syynä on suun bakteerikasvusto. Siihen täytyy reagoida, koska se voi olla merkki sairaudesta. Siihen täytyy ehdottomasti reagoida. Ikä ei aiheuta pahaa hajua. Syynä ei ole pelkkä ikääntyminen. Sairaus haisee, hän toteaa.

Näin huolehdit koiran hammashygieniasta:
• Katso koiran suuhun jo pentuiästä alkaen, jotta tiedät, miltä sairaus näyttää.
• Harjaa koiran hampaat päivittäin.
• Tarjoa koirallesi hammaskiveä poistavia purutuotteita.
• Huolehdi koiran yleisestä terveydestä. Se vaikuttaa suunhygieniaan.

Koira täytyy viedä eläinhammaslääkärin vastaanotolle, jos:
• sen suu haisee tai sylkeä erittyy enemmän kuin se nielee
• se pysyttelee paikallaan ja välttää pään liikuttamista
• se ei ole kiinnostunut leluistaan tai pureskeltavista esineistä ja haluaa pehmeää ruokaa.

Next article